Folkeuniversitetet København: Foredrag – Københavns Universitet

Videresend til en ven Resize Print Bookmark and Share

Bohr 2013 > Arrangementer og udstillinger > Folkeuniversitetet Køb...

Folkeuniversitetet København: Foredrag

Niels Bohrs atomteori i moderne perspektiv

Niels Bohrs banebrydende teori om atomets struktur fra 1913 var startskuddet på en hektisk udvikling i atom- og kvantefysikken, der i 1925 førte til den nye kvantemekanik og snart også til en bedre forståelse af atomkernen.

Forelæsningerne gennemgår denne revolution i det 20. århundredes naturvidenskab, og spændende eksempler på moderne atomfysik præsenteres:

 • 31. oktober 2013
  Først skitseres atomteoriens historie ca. 1800-1913, med vægten lagt på den senere del af perioden og de tidlige atomteoriers rolle for Niels Bohrs tankegang (dr.scient. Helge Kragh, Aarhus Universitet, Aarhus Universitet).
 • 7. november 2013
  I den anden forelæsning præsenteres Niels Bohrs revolutionerende atomteori, og teoriens modtagelse i samtiden diskuteres (dr.scient. Tomas Bohr, DTU).
 • 14. november 2013
  Herefter gives der et overblik over den hastige udvikling af atom- og kernefysikken efter 1913 og Niels Bohrs centrale rolle i dette arbejde (professor, dr.scient. Helge Kragh, Aarhus Universitet).
 • 21. og 28. november 2013
  Forelæsningsrækken afsluttes med to forelæsninger om moderne atomfysik, herunder kolde atomer og ultrapræcise atomure, som i disse år er særdeles aktive forskningsområder på Niels Bohr Institutet i København (lektor, ph.d. Jan W. Thomsen, Københavns Universitet).

Folkeuniversitetet, København >>