Niels Bohr Medaljen – Københavns Universitet

Videresend til en ven Resize Print Bookmark and Share

Bohr 2013 > Arrangementer og udstillinger > Niels Bohr Medaljen

Fransk fysiker modtager Niels Bohr Medaljen

I anledning af 100-året for Niels Bohrs banebrydende atommodel uddeler Ingeniørforeningen - i samarbejde med Niels Bohr Institutet og Det Kongelige Danske Videnskabernes Selskab - Niels Bohr medaljen til fremtrædende fransk fysiker.

Den franske fysiker, professor Alain Aspect tildeles Niels Bohr Medaljen for sine eksperimenter inden for optisk atomfysik og test af 'Bells ulighed' - et vigtigt bidrag til at afgøre diskussionen mellem Albert Einstein og Niels Bohr og dermed påvise det fascinerende fænomen sammenfiltring, som nu ligger til grund for forskningen i kvanteinformation.
Credit: Institut d'Optique/Jean-François Dars

Medaljen overrækkes 7. oktober ved et særarrangement i Æresboligen på Carlsberg Akademi i København med deltagelse af Hendes Majestæt Dronningen og Hans Kongelige Højhed Prinsgemalen.  

Modtager af medaljen bliver den 65-årige franske fysiker og videnskabsmand Alain Aspect, der betegnes som en fremragende og fremtrædende repræsentant inden for optisk atomfysik. Professor Aspect tildeles medaljen for sine eksperimenter vedrørende test af ”Bells ulighed” - et vigtigt bidrag til at afgøre diskussionen mellem Albert Einstein og Niels Bohr og dermed påvise det fascinerende fænomen sammenfiltring, som nu ligger til grund for forskningen i kvanteinformation.

Alain Aspect er Augustin Fresnel-professor og CNRS-forsker ved Institut d'Optique og professor ved Ecole Polytechnique. Ud over sin forskning er Alain Aspect kendt som en glimrende forelæser, hvis forskergruppe gennem en længere årrække har været vært for lovende unge forskere fra bl.a. USA og Europa, inklusive Danmark.

Historien bag medaljen

Niels Bohr medaljen er en international pris, som har til formål at hædre en videnskabsmand eller ingeniør, som har ydet et betydeligt bidrag til fredelig udnyttelse af atomenergi.

Niels Bohr Medaljen er en international pris, som blev indstiftet af Ingeniørforeningen i 1955 i forbindelse med Niels Bohrs 70 års fødselsdag.  Den blev uddelt 10 gange frem til 1982 - oftest til grundforskere inden for atomfysik. I anledning af 100-året for Niels Bohrs banebrydende atommodel uddeler Ingeniørforeningen - i samarbejde med Niels Bohr Institutet og Det Kongelige Danske Videnskabernes Selskab - Niels Bohr Medaljen til den fremtrædende franske fysiker Alain Aspect.

Medaljen blev indstiftet af Ingeniørforeningen i 1955, og nåede at blive uddelt 10 gange i perioden 1955 – 1982, oftest til grundforskere inden for atomfysik.

I forbindelse med markeringen af 100-året for offentliggørelsen af Bohrs atommodel har Ingeniørforeningen i samarbejde med Niels Bohr Institutet og Det Kongelige Danske Videnskabernes Selskab besluttet atter at uddele en medalje til en internationalt anerkendt aktiv forsker, hvis arbejder har relation til Niels Bohrs virke.

Tidligere modtagere af Niels Bohr medaljen:

  • Niels Bohr, 1955
  • John Cockroft, 1958
  • George de Hevesy, 1961
  • P.L. Kapitza, 1965
  • Isidor Isaac Rabi, 1967
  • Werner Karl Heisenberg, 1970
  • Richard P. Feynman, 1973
  • Hans A. Bethe, 1976
  • Charles H. Townes, 1979
  • John Archibald Wheeler, 1982

Læs om Alain Aspect >>

Yderligere oplysninger:

Rektor Jannik Johansen, formand for priskomiteen.
tlf: 3832-0410 / 3965-1349 Mail: jj@frederiksberggymnasium.dk

Professor Nils Overgaard Andersen, Niels Bohr Institutet,
Tlf: 6039-0477 Mail: noa@science.ku.dk