Niels Bohr: Filosofiske Skrifter – Københavns Universitet

Videresend til en ven Resize Print Bookmark and Share

Bohr 2013 > Bogudgivelser > Niels Bohr: Filosofisk...

Niels Bohr: Filosofiske Skrifter

I anledning af 100-året for Niels Bohrs atommodel udgiver Forlaget Philosophia, i samarbejde med Niels Bohr Arkivet, et firebinds værk af Bohrs filosofiske skrifter.

Nu foreligger det første bind i serien, ”Atomteori og naturbeskrivelse”, der fokuserer på tanken om komplementaritet, som er fundamentet i Bohrs filosofiske betragtninger.

Komplementaritet og atomteori
I dette bind er den tekst, hvori Bohr introducerer til tanken om komplementaritet – kernebegrebet i hans filosofiske refleksioner. I bogens indledning udfolder Bohr den filosofiske forståelsesramme, hvor komplementaritetsopfattelsen opstår.

Bohr forklarer hvordan klassiske, filosofiske problemstillinger hænger sammen med de filosofiske overvejelser, der opstår i forbindelse med udviklingen og tolkningen af atomteori og kvantefysik. Han kommer bl.a. ind på forholdet mellem teori og praksis, anskuelse og tænkning.

Bogen indeholder også en historisk gennemgang af atomteorien og kvantemekanikkens opståen og udformning.

Københavnertolkningen af kvantemekanikken
Indholdet i bogen er udvalgt af Niels Bohr selv. I mange år (1934-58) var det den eneste bog, som gjorde Bohrs filosofiske tanker alment tilgængelige – både i Danmark og resten af verden.Ofte blev disse tanker betegnet "Københavnertolkningen af kvantemekanikken".

Forlaget Philosophia >>