Love, Literature, and the Quantum Atom – Københavns Universitet

Bohr 2013 > Bogudgivelser > Love, Literature, and ...

Love, Literature, and the Quantum Atom:
Niels Bohr's 1913 Trilogy Revisited

Niels Bohrs "Trilogi" om atomets opbygning fra 1913 er genudgivet med nye bidrag, der kaster nyt lys over den personlige baggrund for Bohrs videnskabelige gennembrud.

Genoptryk af Bohrs Trilogi med nye bidrag, 2013.

Bohrs Trilogi, 1913.

Bogens "Part 1" og "Part 2" udgøres af to nye bidrag af hhv. Finn Aaserud og J.L. Heilbron, mens "Part 3" er et genoptryk af Bohrs såkaldte "Trilogi" af artikler fra 1913, hvor atommodellen for første gang blev præsenteret.

Nye bidrag – nyt lys
Finn Aaseruds bidrag er i første række baseret på den ellers lukkede korrespondance mellem Niels Bohr og hans forlovede Margrethe Nørlund under Bohrs ophold i England fra september 1911 til juli 1912, som Bohrfamilien har givet ham speciel adgang til i anledning af jubilæet.

På basis af det nye materiale genfortolker Heilbron baggrunden for Bohrs argumentation for sin atommodel.

Den nye trilogi er redigeret af arkivleder Finn Aaserud ved Niels Bohr Arkivet sammen med videnskabshistoriker John L. Heilbron, der i 1969 skrev en banebrydende afhandling sammen med Thomas S. Kuhn om netop oprindelsen til Bohrs atommodel.

Køb bogen
"Love, Literature, and the Quantum Atom: Niels Bohr's 1913 Trilogy Revisited" er udgivet på engelsk af Oxford University Press. Bogen kan købes eller bestilles hos større boghandlere fra juni 2013.

Oxford University Press >>

John Heilbron, Videnskabernes Selskab 11. juni 2013

"My courage is ablaze so wildly" >>

"My courage is ablaze so wildly" (video) >>