Bohrhæfte – Københavns Universitet

Videresend til en ven Resize Print Bookmark and Share

Bohr 2013 > Skoleprojekter > Bohrhæfte

Bohrhæfte: Atommodellen 100 år

Januar 2013. I anledning af 100 året for Bohrs postulater udgives en række artikler skrevet af personer, der på en eller anden måde har haft berøring med Niels Bohr, Niels Bohr Institutet eller Bohrs atommodel fra 1913.

To artikler beskriver dannelsen af de første atomer få hundrede tusinde år efter Big Bang samt dannelsen af grundstoffer i stjerner og supernovaer. Artiklerne er skrevet af Holger Beck Nielsen, Erland Andersen og Anja Andersen.

Fra Norge har Reidun Strømgren skrevet en artikel om, hvordan Bohr fik ideen til sin atommodel. Og fra Sverige har Anders Bárnáby skrevet om Bohr og Nobelprisen, mens Ann-Marie Pendrill har givet eksempler på, hvor vi støder på kvantefysik i hverdagen.

Tidligere leder af Niels Bohrs Institutet, professor John Renner Hansen, dekan for Det Bio- og Naturvidenskabelig Fakultet, har skrevet om kvantefysikkens indflydelse på økonomien.

Leder af Niels Bohr Arkivet, Finn Aaserud, har skrevet en biografi om Bohr samt en artikel om instituttets historie.

I ”Historien om atomet” fortæller Christian Petresch og Erland Andersen om, hvordan atommodellerne har udviklet sig gennem historien.

Niels Bohrs barnebarn, Tomas Bohr, fortæller, hvad der var med til at gøre Niels Bohr til noget helt specielt, i artiklen "Om at holde tingene åbne".

Hæftet er illustreret af Mette Høst, og produktionen af hæftet er gjort mulig ved støtte fra NTS-CENTERET, Nationalt center for undervisning i natur, teknik og sundhed.

Hæftet er udgivet i marts 2013.

En af artiklerne er skrevet af Haldor Topsøe, som har kendt Niels Bohr og arbejdet sammen ham.

Hent Bohrhæfte hos Danmarks Fysik- og Kemilærerforening >>

Bestil Bohrhæfte hos erland@naturfagskurser.dk
Tlf.: 38 74 34 40
Pris: 10 kr. pr. stk. + porto